top of page

Semester = vila och återhämtning. Eller?

Nu är den här, den efterlängtade sommaren. Det är dags för sol, bad, avkoppling och långa ljumna kvällar med sköna samtal. Vi har äntligen tid för umgänge med familj och närstående och vi ser framför oss en harmonisk tillvaro där alla är glada och tillfreds.


Men med höga förväntningar ökar risken för besvikelser. Alla har olika behov, önskemål och viljor. Om vi inte hittar sätt att hantera det kan den sköna semestern snabbt förvandlas till en tid full av ilska, frustration och bråk. För att undvika konflikter behöver vi sätta ord på hur vi vill ha det. Vi behöver förstå och respektera vad andra tycker även om det skiljer sig ifrån hur vi vill att ledigheten ska se ut.


För familjer med barn och tonåringar är det extra viktigt att prata igenom och stämma av hur man vill ha det. Vad är viktigt för var och en och vad är möjligt att kompromissa om?


Här är några tips som kanske kan vara till hjälp.


· Samla familjen och låt var och en berätta om önskemålen inför semestern. Vilka aktiviteter är viktiga och vad kan man avstå ifrån? Vill man ta sovmornar? Är det någon resa eller utflykt som man vill göra?


· Gör en gemensam detaljerad planering inför de dagar man ska göra aktiviteter tillsammans. Det minskar risken för tjafs och tjat. Vilken tid ska man åka? Hur länge ska man vara borta? Vad eller var ska man äta? Prata igenom annat som riskerar att orsaka irritation. Varje familj har sina områden då det lätt blir konflikter.


· Det finns situationer där de vuxna måste vara de som bestämmer, såsom vilka aktiviteter som ekonomin tillåter eller annat som kräver planering. Men låt barnen få vara med och bestämma kring detaljer. Ska vi äta på en hamburgerrestaurang eller packa en matsäck? Vilka badkläder vill barnet ha? Ska vi åka till stranden i dag eller i morgon? Genom att barnet får vara med och påverka känner det att det blir lyssnat till. Det är viktigt för självkänslan.


· Alla behöver inte vara med på allt. Acceptera att ni är olika. Dela upp er och låt var och en välja vad den vill göra. På så vis får alla ut det de vill av sommaren.


Sommaren är en härlig tid för de flesta av oss men så ser det inte ut för alla. När sociala medier fylls av bilder på lyckliga och avspända människor kan det kännas jobbigt för någon som har det svårt.


En del barn har inte en trygg hemmiljö. Andra har föräldrar med dålig ekonomi eller familjemedlemmar med psykisk ohälsa. Som vuxen kan du göra stor skillnad för barn som har det tufft. Bjud med ett barn på utflykten. Prata respektfullt med familjer i ekonomisk utsatthet om aktiviteter som inte kostar något. Bor ni i Stockholmsområdet finns tips här: https://www.gratisistockholm.nu/


Barn som behöver en trygg vuxen att prata med kan ringa till BRIS (dygnet runt): 116 111

Vuxna som mår dåligt eller som är oroliga för någon kan ringa Minds självmordslinje (dygnet runt). 90101


Ta hand om er.


28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page