top of page

När någon är elak…

Du är på jobbet och står och pratar med dina kollegor. Ni kommer in både på jobbet och privatlivet. Alla skämtar med varandra men stämningen är ändå varm och respektfull. Plötsligt säger en av dem något som känns som ett tjyvnyp. En elakhet som utåt sett kanske kan tolkas som ett skämt men som faktiskt sårar dig på riktigt. Du inser att personen ifråga tryckte till dig med avsikt, även om omgivningen inte uppfattade vad som hände.


Eller så kanske du går igenom en tuff period. Du känner dig skör och hudlös. Det är svårt för dig att bemöta saker på en neutralt plan. Nästan allt som sker tar du personligt och du tolkar ofta saker till din egen nackdel. Du upplever att människor är okänsliga och inte tar hänsyn till dig och dina känslor.


Att bemöta påhopp, kränkningar och elakheter är inte enkelt. Innan du ger någon respons så behöver du ta ett steg bakåt. Vad var det som hände? Egentligen?


I de fall någon sårat dig omedvetet behöver du inte vara så hård. Det räcker med att berätta vad orden skapat för reaktion. ”Du menade säkert inget illa men det du sa sårade mig”.


Men om det handlar om en medveten elakhet är det en annan sak (tro mig, du kommer att veta om det är medvetet eller inte). Om någon medvetet försöker trycka ner dig så behöver du agera hårt, tydligt och direkt. Det handlar inte om dig men det drabbar dig.


I det här läget ska du hålla upp en spegel framför personen. Alltså en mental sådan. Låt allt personen säger studsa tillbaka. Inget som sägs har med dig att göra utan det handlar om att personen projicerar sin smärta på sin omgivning.


Låt ditt svar innehålla det du ser hos den andra personen. Det kan till exempel låta så här:

”Du tycks bära på svåra känslor. Har någon behandlat dig illa?” eller ”Jag hör att du inte mår bra eftersom det finns mycket ilska i dig. Vill du prata om det?” eller ”Något har hänt som gjort dig bitter. Jag vill inte bli utsatt för hårda ord för det mår jag inte bra av.”.


Du har rätt att säga ifrån när du blir utsatt. Eller rättare sagt, du har en skyldighet att skydda dig själv och stå upp mot attacker och elakheter.


Vi ska stötta varandra men vi behöver främst ta hand om oss själva. Du behövs och dina känslor är viktiga. Svik inte dig själv.


43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Äntligen!

Comments


bottom of page